اختلال پانیک

حمله پانیک

به کوشش: محمدرسول مفسری

سه چیزی که باید بدانیم

مفهوم ترس، اضطراب و پانیک

  • ترس چیست؟

ترس درواقع یک نوع هیجان است و واکنشی مغزی به یک تهدید خارجی مشخص که مربوط به اینجا و اکنون است. به صورت خودکار است و تغییراتی را در سطح بدن موجب می شود که بدن به حالت آمادگی درآید و کاملا انطباقی است. اگر در خیابانی خلوت در حال راه رفتن هستید و فردی مسلح و زورگیر از شما می خواهد گوشی تلفن تان را بدهید و در غیر این صورت آسیب خواهید دید. این همان احساس ترس است تهدیدی واقعی، ملموس و فوری که شما تجربه می کنید.

  • اضطراب چیست؟

 آن نیز یک هیجان البته ناخوشایند است و واکنشی مغزی به یک تهدید نامشخص و مبهم که بر خلاف ترس (که معطوف به اینجا و اکنون است)، آینده محور (future oriented) است. هم چنین هسته ی اضطراب نگرانی است و به قول بارلو اندیشناکی مضطربانه. حال نگرانی چیست: فکر منفی معطوف به آینده که معمولا با جملات مبادا- چه می شود اگر و نکند شروع می شود.در واقع نگرانی حالتی از گوش بزنگی است. فرد نگران به صورت مداوم در حال ارزیابی و اسکن کردن قرار دارد. برای مثال پدرتان از یک سفر کاری از آن طرفمیککشور در حال برگشت به منزل است. کسی که همیشه در طول سفر با او تماس داشتید حالا گوشی او خاموش شده و یا در دسترس نیست، چندین ساعت است که از او هیچ خبری ندارید. دلشوره و دلهره و تشویش و نگرانی سراسر وجود شما را فرا می گیرد. نصف شب شده است اما شما نمی توانید بخوابید. بیقرار هستید و یکجا بند نمی شوید. حالتی از ابهام و نگرانی و انواع و اقسام افکار منفی در ذهن تان وجود دارند. دلتان یه هزار جا می رود. این همان احساس اضطراب است.

  • پانیک چیست؟

احساس شدید وحشت و یا مرگ قریب الوقوعی که به طور ناگهانی شروع می شود و با دامنه وسیعی از ناراحتیهای جسمی همراه است. این ناراحتیها عبارتند از : تنگی نفس، تپش قلب، سینه درد، احساس خفگی، سر گیجه، احساس خارش در دست و پا، احساس داغی و سرما، عرق کردن، احساس ضعف، لرزش و احساس غیر واقعی بودن. ماهیت غیر منتظره و شدید این احساسها اغلب بیماران را به این فکر می کشاند که در معرض یک فاجعه ی جسمی یا روانی از قبیل غش کردن، حمله ی قلبی، از دست دادن کنترل، و یا دیوانه شدن قرار گرفته اند.برخی از مبتلایان در فاصله بین حملات بسیار آرام هستند و اما اکثر آنها در فاصله ی بین حملات نیز تا حدی مضطربند. علت این اضطراب اغلب به پیش بینی این حملات، مربوط می شود. حال به مثال زیر دقت کنید:

تصور کنید که شما در حال بیرون آمدن از یک مرکز خرید در حاشیه ی شهرتان هستید و به سمت ماشین تان روان هستید که ناگهان خرسی را مشاهده می کنید که در فاصله ی ۱۰۰ متری به سمت تان هجوم می آورد. خوب در این وقعیت کدام هیجان را خواهید داشت؟ چه رفتاری را خواهید داشت؟

الان همان سکانس را در نظر بگیرید ولی در این سکانس خرسی وجود ندارد اما همان حالات هیجانی و بدنی ورفتاری را تجربه می کنید. به این حالات هیجانی در غیاب محرک واقعی را پانیک می­گویند. به زبان فنی همان ترس در غیاب محرک است.

در واقع به زبان فنی، پانیک همان ترس در غیاب محرک است.

تصور کنید سگی شما را دنبال می کند در این صورت توجه تان معطوف به سگ می شود. حالا تصور کنید که یک حماه پانیک دارید در اینجا توجه تان معطوف به چه چیزی می شود؟ به دم دست ترین چیز ممکن: یعنی بدنتان و حالات بدنی­تان. در سکانس اول که سگ دنبالتان می کرد تمام تغییرات بدنی قابل پذیرش هستند ولی وقتی حمله پانیک به شما دست می دهد این حالات بدنی قابلیت پذیرش ندارد. و سر وکله ی افکاری از این دست پیدا خواهند شد( مشکل قلبی دارم، دارم میمیمرم، دارم دیوانه می شوم).

 پانیک یکی از انواع اختلالات اضطرابی است که در تمام سنین دیده می شود اما شایعترین سن بین ۲۰ تا ۳۰ سالگی است. داشتن رویدادهای استرس زای زندگی در اوان شروع بیماری، امری شایع است.اکثر این رویدادها شامل ترس از یک بحران در آینده است. پانیک به صورت حملات اضطراب بروز می کند که معمولا با نشانه های زیر شناخته می شود:

  1. معمولا طول مدت حمله حدود ۱۰ تا ۳۰ دقیقه است
  2. در هر یک از حملات، احساس شدید اضطراب، ترس و نگرانی بروز می­کند و در مدت چند دقیقه به اوج خود می­رسد.

همراه با اضطراب علایم زیر دیده می شوند:

  • تعریق، گر گرفتگی
  • گرما و سرمای گذرا
  • ضعف
  • تپش قلب
  • لرزش بدن، بیقراری
  • احساس خفگی، سنگین شدن تنفس
  • درد سینه و قلب
  • احساس سرگیجه و عدم تعادل
  • ترس از بروز مرگ ناگهانی
  • ترس از دست دادن کنترل روانی

تعداد این حملات از چند بار در هفته تا چند بار در سال متغیر است.

* توالی پیشنهادی رویداد ها در یک حمله ی پانیک

معمولا در بین حملات، هر چند که فرد دچار حمله پانیک نشده است ولی مدام نگران این است که نکند دوباره این حملات تکرار شوند و یا نکند دچار سکته قلبی و یا مغزی شود، نکند عقل و شعور خود را از دست بدهد؟! این نگرانی ها ممکن است تا حمله بعدی ادامه داشته باشد.

شیوع: بیشتر از یک چهارم افراد زمانی در زندگی خود ، حمله های پانیک را تجربه می کنند. اما برخی به طور مکرر و غیر منتظره و بدون دلیل آشکاری حملات پانیک را تجربه می کنند. این ها همانهایی هستند که اختلال پانیک دارند و از ان رنج می برند. مبتلایان به اختلال پانیک چیزی حدود ۲ تا ۳ درصد افراد جامعه را شامل می شوند. پس شما تنها نیستید. این اختلال در زنان بیشتر از مردان است.

انواع مختلف پانیک

در برخی از موارد حملات پانیک، پیش از وقوع حمله، دوره تشدید اضطراب وجود دارد؛ اما برخی دیگر ، به ظاهر بدون هیچ مقدمه ای پدیدار می شوند: یعنی در مواقعی که فرد مضطرب نیست. به زبانی ساده تر به دو دسته ی سر نخ دار و بدون سرنخ تقسیم می شوند. در هر دو حالت فرض بر این است که رویداد مهم، عبارت است از سوتعبیر احساسهای بدنی.

آیا این حملات خطرناک و کشنده است؟

خیر. حملات پانیک منجر به مرگ نمی شود اما به خصوص در صورت شدید بودن علایم عوارضی دارد که ممکن است در زندگی عادی فرد اختلال ایجاد نماید و حتی در مواردی وی را از انجام کار روزانه باز دارد.

این عوارض می­تواند موارد زیر باشد:

ترس از محیط هایی مانند اتوبوس، مترو و سایر مکان های شلوغ. بیمار نگران است در صورت بروز این حملات نتواند از آن مکان ها و پر ازدحام فرار کند. از این رو از محیط های فوق اجتناب می کند. گاهی اوقات این ترس ها به قدری شدید می شوند که بیمار قادر به خروج از منزل به تنهایی نمی باشد و حتما یک نفر باید وی را همراهی کند. در اینگونه موارد حتی ممکن است بیمار از رفتن به سر کار خودداری کند. مراجعه مکرر به اورژانس در تمام وقت شبانه روز در صورت بروز حمله مراجعه به پزشکان متعدد و انجام ازمایشات مکرر پزشکی برای اطمینان از سلامت جسمانی.

علت حملات پانیک چیست؟

علت این بیماری کاملا روشن نیست اما عوامل زیر در بروز آن موثر هستند:

  • ارث، شانس این بیماری را ۶ برابر افزایش می دهد.
  • مصرف چای وقهوه، سیگار در افراد مستعد
  • مصرف مواد مخدر مانند حشیش، شیشه و سایر مواد محرک
  • بیخوابی در افراد مستعد
  • بیماری جسمانی مانند پرکاری تیروئید و دیابت

الان از خودتان بپرسید تفاوت ترس و اضطراب و همین طور حمله ی پانیک را متوجه شدید اگر این گونه است ادامه دهید اگرنه که دوباره مطالع کنید تا تا جاییکه ملکه ی ذهن تان شود.

برشی از پکیج درمانی پانیک یا همان حمله وحشت

برای دریافت کامل این پکیج روی لینک زیر کلیک کنید.

t.me/pendaradmin

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *