ویژگی اصلی اختلال اضطراب جدایی، ترس یا اضطراب بیش از حد در رابطه با جدایی از خانه یا اشخاص دلبسته است. این اضطراب بیش از آن است که از سطح رشد فرد انتظار میرود.
افراد مبتلا به اختلال اضطراب جدایی حداقل سه ملاک زیر را برآورده میکنند: هنگامی که جدایی از خانه یا اشخاص دلبسته اصلی انتظار میرود یا رخ میدهد، آنها ناراحتی بیش از مکرر را تجربه میکنند. آنها در مورد سلامتی یا مرگ اشخاص دلبسته نگران هستند، مخصوصاً وقتی از آنها جدا باشند، و باید از محل اشخاص دلبسته خود آگاه بوده و میخواهند با آنها در تماس باشند. آنها همچنین در مورد وقایع ناگوار برای خود نگران هستند، مانند گم شدن، مورد آدمربایی قرار گرفتن، یا تصادف کردن، که اجازه نخواهد داد دوباره به شخص دلبسته اصلی خود ملحق شوند. افراد مبتلا به اختلال اضطراب جدایی، به علت ترس از جدایی، از بیرون رفتن به تنهایی و از اینکه در خانه تنها یا بدون اشخاص دلبستهی اصلی باشند، ترس یا اکراه بیش از حد دارند. کودکان مبتلا به اختلال اضطراب جدایی، ممکن است نتوانند به تنهایی در یک اتاق بمانند یا وارد آن شوند و ممکن است رفتار «چسبیدن» نشان دهند، نزدیک والدین بمانند، یا وقتی به اتاق دیگری در خانه میروند، نیاز داشته باشند کسی آنها را همراهی کند.

آنها از خواب رفتن بدون اینکه نزدیک شخص دلبسته اصلی باشند یا خوابیدن دور از خانه، اکراه یا امتناع مداوم دارند. کودکان مبتلا به این اختلال اغلب موقع خواب مشکل دارند و ممکن است اصرار کنند کسی نزد آنها بماند تا به خواب روند. امکان دارد که آنها در طول شب، به بستر والدین خود بروند. کودکان ممکن است از رفتن به اردوها یا خوابیدن در خانه دوستان اکراه داشته یا از آن امتناع ورزند. بزرگسالان هنگام سفر کردن به تنهایی ممکن است ناراحت باشند (مثل خوابیدن در هتل). امکان دارد کابوسهای مکرری وجود داشته باشد که محتوای آنها اضطراب جدایی فرد را شامل باشد (مثل نابود شدن خانواده از طریق آتشسوزی). نشانههای جسمانی (مثل سردردها، شکایتهای شکمی، تهوع، استفراغ) در کودکان هنگام جدایی از اشخاص دلبسته اصلی یا انتظار آن، رایج هستند. نشانههای قلبی-عروقی مانند تپش قلب، سرگیجه و احساس ضعف در کودکان خردسال نادرند، اما ممکن است در نوجوانان و بزرگسالان روی دهند.
این اختلال باید به مدت حداقل 4 هفته در کودکان و نوجوانان کوچکتر از 18 سال ادامه داشته باشد، و در بزرگسالان معمولاً 6 ماه یا بیشتر ادامه دارد. این اختلال باید ناراحتی یا اختلال قابل ملاحظه بالینی در عملکرد اجتماعی، تحصیلی، شغلی، یا زمینههای مهم دیگر عملکرد ایجاد کند.
شیوع اختلال اضطراب جدایی
شیوع 12 ماهه اختلال اضطراب جدایی در بزرگسالان 0.9 تا 1.9% و در کودکان، تقریباً 4% است. اختلال اضطراب جدایی از نطر شیوع، از کودکی تا نوجوانی و بزرگسالی کاهش مییابد و شایعترین اختلال اضطرابی در کودکان کمتر از 12 سال است. در نمونههای بالینی کودکان، این اختلال در پسرها و دخترها به طور برابری شایع است. در جامعه این اختلال در دخترها شایعتر است.
درمان اختلال اضطراب جدایی
رویکرد درمان جامع میتواند شامل درمان شناختی-رفتاری، آموزش خانواده، مداخله روانی اجتماعی خانواده و مداخلات دارویی باشد. هرچند که درمان شناختی رفتاری خط اول درمان است. برای بهرهمندی از این درمان میتوانید به مراکز مشاوره مراجعه کنید.