ویژگی اصلی آگورافوبی، ترس یا اضطراب محسوس، یا شدید است که مواجهه واقعی یا مورد انتظار با دامنه ی وسیعی از موقعیتها آن را راه می اندازد.

این تشخیص به تأیید نشانه هایی نیاز دارد که حداقل در دو موقعیت از پنج موقعیت زیر روی دهند:
(1) استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی، مانند اتومبیلها، اتوبوسها، قطارها، کشتیها، یا هواپیماها؛
(2) بودن در مکانهای باز، مانند پارکینگهای بی سقف، بازارها، یا پلها؛
(3) بودن در مکانهای بسته، نظیر فروشگاهها، تئاترها، یا سینماها؛
(4) ایستادن در صف یا بودن در جمعیت؛ یا
(5) تنها خارج از خانه بودن. افراد هنگام تجربه کردن ترس و اضطراب که این موقعیتها علامت میدهند، معمولاً دستخوش افکاری میشوند که اتفاق وحشتناکی ممکن است روی دهد.
وقتی نشانههای شبهوحشتزدگی یا نشانههای ناتوانکننده یا خجالتآور دیگر روی میدهند، افراد غالباً تصور میکنند که گریختن از اینگونه موقعیتها ممکن است دشوار باشد (مثل “نمیتوان از اینجا خارج شد”) یا امکان دارد کمک موجود نباشد (مثل “هیچ کس نیست که به من کمک کند”). نشانههای “شبه وحشتزدگی” به هریک از 13 نشانه اشاره دارد که در ملاکهای حملهی وحشتزدگی منظور شدهاند، مانند سرگیجه، غش، و ترس از مردن.
“نشانه های ناتوانکننده یا خجالت آور دیگر” نشانه هایی نظیر استفراغ کردن و نشانههای رودهی ملتهب و همینطور، در افراد سالخورده، ترس از زمین خودن، در کودکان، احساس گم گشتگی و گم شدن را شامل میشوند. ترس یا اضطراب ممکن است شکل حملهی وحشتزدگی با نشانهی کامل یا با نشانهی محدود به خود بگیرد (یعنی، حملهی وحشتزدگی مورد انتظار). ترس یا اضطراب تقریباً هر بار که فرد در تماس با موقعیت ترسناک قرار میگیرد برانگیخته میشود. فرد بهطور فعال از این موقعیت اجتناب میکند، یا اگر نتواند تصمیم بگیرد که از آن اجتناب کند، این موقعیت ترس یا اضطراب شدیدی را برانگیخته میکند. اجتناب میتواند از نظر ماهیت، رفتاری (انتخاب کردن شغل در محل نزدیک برای استفاده نکردن از وسایل نقلیه عمومی) و همینطور شناختی باشد (مثل استفاده از حواسپرتی برای رد شدن از موقعیتهای آگورافوبیک). اجتناب میتواند به قدری شدید شود که فرد کلاً خانه نشین شود. ترس، اضطراب، یا اجتناب باید با خطر واقعی که توسط موقعیتهای آگورافوبیک ایجاد میشود و با موقعیت اجتماعی- فرهنگی، نامتناسب باشد. فقط در صورتی که ترس، اضطراب یا اجتناب ادامه یابد و اگر ناراحتی یا اختلال قابل ملاحظهی بالینی در عملکرد اجتماعی، شغلی، یا زمینههای مهم دیگر عملکرد ایجاد کند، و اختلال به مدت 6 ماه یا بیشتر ادامه مییابد، باید آگورافوبی تشخیص داده شود.
شیوع آگورافوبی
هرساله تقریباً 1.7 درصد نوجوانان و بزرگسالان، مبتلا به آگورافوبی تشخیص داده میشوند. زنان دو برابر بیشتر از مردان احتمال دارد که دچار آگورافوبی شوند. آگورافوبی ممکن است در کودکی رخ دهد اما وقوع آن در اواخر نوجوانی و اوایل بزرگسالی به اوج میرسد.
درمان آگورافوبی
در درمان آگورافوبی هم از دارو درمانی و هم از رواندرمانی از جمله رفتاردرمانی، آرامشآموزی و مواجه میتوان بهره گرفت. تکنیکهای اختصاصی رواندرمانی در مراکز مشاوره طی مراحل خاصی به مراجع آموخته خواهد شد.